Monday, December 28, 2009

Cum se Intretin Plantele de Casa?

Plantele de interior sunt excelente pentru inveselirea atmosferei din locuintele noastre, dar daca dorim ca plantele achizitionate sa aiba o viata lunga si prospera si sa nu se usuce trebuie sa stim cateva lucruri despre pozitionarea si intretinerea acestora.

Intretinerea plantelor consta desigur doar in udatul acestora si alegerea unui ghivechi de o marime potrivita care sa permita radacinilor sa se dezvolte cat au nevoie. Udatul difera de la specie la specie, si ajuta si la mentinirea nivelului potrivit de umiditate in aer.

Pozitionarea plantelor insa poate fi vitala, deoarece pozitia determina nivelul de lumina pe care planta il primeste, si fara lumina majoritatea se vor usca in scurt timp. Este important de stiut cum sa alegem locul potrivit in functie de planta achizitionata, si deasemenea ar fi recomandat ca odata ce pozitionam o planta sa o pastram in acel loc. Unor specii de plante nu le place deloc sa fie mutate si se pot ofili daca li se schimba pozitia deseori.

Dintre platele de casa cele mai raspandite, Bromelia trebuie plasata in lumina puternica dar nu in bataia directa a razelor soarelui, Dracena prefera penumbra, iar Aspidistra prefera umbra, dar nu intunericul, avand nevoie de o cantitate minima de lumina pentru a se putea dezvolta.

Al doilea factor de care trebuie sa tinem cont atunci cand alegem locul unde vom pozitiona plantele este si cat de aproape se afla locul ales de sursa de caldura din casa. Daca le vom pune prea aproape de calorifer de exemplu, datorita caldurii emanate de acesta umiditatea din aer va fi scazuta, iar acest lucru poate duce la ofilirea plantei. Aceasta situatie se poate remedia pastrand in apropierea caloriferului in cauza un vas cu apa curata.

In general temperatura optima pentru dezvoltarea florilor este aceeasi cu temperatura preferata de oameni, cu exceptia plantelor originare din jungla, dar putini sunt aceia care isi decoreaza locuinta cu astfel de plante.

Ultimul lucru care trebuie considerat este spatiul. Daca toate celelalte conditii le sunt asigurate, plantele vor incepe sa creasca si sa se dezvolte destul de rapid, si au nevoie de spatiu si aer suficient pentru acest lucru.

No comments:

Post a Comment